DELA

Det blir nytt rekord

Varje torsdag bidrar Facebookgruppen Vädersidan med en väderuppdatering från veckan som gått.
Snart är det tid att sammanfatta majmånaden. Att det blir nytt rekord sedan mätningar började är klart. Men med hur mycket får Vädersidan återkomma till när mer exakta siffror finns att tillgå.

Likaså har troligen antalet soltimmar i maj slagit rekord men återkommer även till det när det finns siffror.

Normal medeltemperatur för Åland och för maj är 8,5 grader och och blir nog c:a 4 grader varmare än normalt. Man kallar det för extremväder.

Värmen fortsätter över helgen, men nästa vecka ser däremot ut att ge lite svalare temperaturer men värmen ser ut att återvända efter det. Utvecklingen är dock osäker. Men i år får vi säkert tidiga midsommarjordgubbar.

Med tanke på torkan borde det vara förbud för engångsgrillar som brukar ställa till det i naturen vid torrväder. Köp färdiggrillat till picknicken eller använd grillen på er terass.

Tänk på skydda er mot solens strålar som kan ge en annan form av oönskad hetta. Tänk på att UV-indexet nu är mellan 5–6 och det rekommenderas att man skall sola försiktigt när indexet är över 3. Barns hud är känsligare än vuxna människors. UV-strålningen är som intensivast mellan kl 11 och 15 vid solsken.

Vattentemperaturen fortsätter att stiga för var dag. I Ålands hav har ytvattentemperaturen stigit till 13 grader som mest och den här tiden på året brukar ytvattentemperturen ligga runt 8 grader. I många vikar har vattentemperaturen redan nått 18 grader.

Hur det kommer att påverka algblomningen återstår att se då även de svaga vindarna bidrar till algtillväxten.

Tom Wiklund, administratör på Vädersidan