DELA
Foto: Wikimedia

Talmannen om våldet i Katalonien: ”Det är riktigt illa”

– Att man inte låter folk uttrycka sin åsikt utan att ta till våld är inte en bra syn på demokrati.

Talman Johan Ehn (MSÅ) fördömer våldet i Katalonien.
Hela 90 procent röstade ja till katalansk självständighet i söndagens folkomröstning, uppger den lokala regionförvaltningen. Enligt preliminära siffror ska 2,26 miljoner, 42 procent, ha deltagit i valet varav 2,02 miljoner röstade för självständighet. Nästan 8 procent, alltså drygt 176 000, röstade mot självständighet medan drygt 2 procent röstade blankt och 0,9 procent av rösterna förkastades.

Men det är inte de enda siffrorna som redovisas efter söndagen: Över 844 människor uppsökte enligt uppgifter i går kväll vård på grund av polisens hårda tillslag.

– Det är rätt besvärligt för Spanien att man reagerar på det sätt man gör, säger Johan Ehn.

– Att man inte låter folk uttrycka sin åsikt utan att ta till våld är inte en bra syn på demokratin. Det är riktigt illa. Är man stor måste man vara snäll.

Gun-Mari Lindholm (MSÅ) har under många års tid suttit vid samma bord som katalanerna i EU:s regionkommitté.

– Det har varit känslosamt att se äldre människor på tv som i hela sitt liv har velat bli självständiga och nu äntligen fick lägga sin röst. Samtidigt svarar spanska staten staten och Madrid med våldsamheter och med att olagligförklara resultatet. Det är jättetråkigt. Om någon borde få sin självständighet så är det Katalonien.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!