DELA
Foto: Jonas Edsvik

Demensföreningen: Tänk på de äldre, sluta upp med onödiga fyrverkerier

Nyårsafton närmar sig och med det även fyrverkerierna som hör till.Nu vädjar Demensföreningen på Åland att alla ska se över sitt okynnesskjutande av raketer – av respekt för de äldre.

Frågan om nyårsraketer och att de kan skrämma äldre lyftes under ett styrelsemöte. En styrelsemedlem som tillbringat en nyårsafton med en förälder på ett äldreboende vittnade om att de boende blev oroliga av alla smällar kring tolvslaget.

– Är det en som jobbar natt på ett boende med åtta klienter så räcker det att en eller två är oroliga för att det ska bli turbulent, säger Fia Hagelberg, verksamhetsledare för Demensföreningen på Åland.

– Vi bryr oss om våra husdjur inför nyår och då ska vi också bry oss om våra äldre.

Nu vill föreningen upplysa allmänheten om vilka konsekvenser fyrverkerierna kan få för äldre personer, även de som fortfarande bor hemma.

– Det pratas mycket om krig på nyheterna och en del äldre har varit med om krig. Därför kan raketer upplevas som skrämmande, säger Hagelberg.

– Dessutom kan den som har en demenssjukdom inte ta till sig att det är nyårsafton och att det är därför det smäller.

Men att gå så långt som att säga att fyrverkerier borde förbjudas helt vill man inte. Istället vill man uppmuntra till alternativt firande.

– Vi har inget emot organiserade fyrverkerier som det på Slemmern. Vi vill att alla ska se över sitt okynnesskjutande och inte göra det i närheten av äldreboenden, säger styrelsemedlemmen Mikael Staffas.

– Och skjut inte raketer flera dagar före eller efter nyårsafton, säger Hagelberg.

– Visa respekt för de äldre, säger Staffas.