DELA
Foto: Erkki Santamala

Delegation från Tornedalen vill häva åländska fiskerätter

En delegation med fiskare från Tornedalen är upprörd över Finlands regerings beslut om att tidigarelägga laxfisket på våren och kräver att ”de åländska privilegierna måste hävas.”
Yrkesfisket är åländsk behörighet, vilket gör att Åland själv bestämmer vilka regler som gäller för till exempel laxfisket. Åland har enbart att förhålla sig till den kvot man får från Finland.

Det här verkar ändå inte alla ha koll på. En delegation från Tornedalen uppvaktade jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (Saml) på onsdagen. Delegationen är upprörd över regeringens beslut att tidigarelägga laxfisket på våren.

Enligt ett pressmeddelande från Pello kommun har laxbeståndet i Torne älv halverats de två senaste åren på grund av en förordning som tillåter ett tidigarelagt laxfiske till havs på vårarna. Torne älv är ett viktigt lekområde för Östersjölaxen.

Delegationen kräver att regeringen korrigerar sitt misstag omedelbart och återupprättar de tidigare tidsfrister som reglerade laxfisket.

¬På Åland finns inga laxälvar. De åländska privilegierna att fiska lax måste hävas, skriver delegationen i pressmeddelandet.

Fredrik Lundberg, verksamhetsledare för Ålands fiskare, ställer sig frågande till uttalandet och jämför det med Sannfinländarnas lagförslag om sänkt klumpsumma.

– Jag förstår inte vad de är ute efter. Helsingfors ska inte fatta beslut om hur Åland fiskar. De driver någon egen agendapolitik. Jag vet inte vad man ska säga om det, säger han.