DELA

De vill tala om sex, samlevnad och samtycke med ungdomar

Prata om sex, samlevnad och samtycke med högstadieelever och förebygga höga abortsiffror.Det är vad Ålands barnmorskeföreningen vill.

För barnmorskor är det en naturlig del av jobbet att tala om sex, samlevnad och samtycke. Nu erbjuder sig barnmorskeföreningen att besöka åländska högstadieskolor för att prata med elever i högstadiet om dessa frågor.

– Vi tycker inte att skolan eller lärarna inte gör ett bra jobb, men vi tror att vi kan hjälpa till med att göra undervisningen ännu bättre, säger Cecilia Ekholm, ordförande i barnmorskeföreningen.

– Vi vill vara ett komplement, säger Pernilla Söderlund som numera är politiker men är barnmorska och aktiv i föreningen.

Åland har i flera år legat i topp när det gäller abortstatistiken och barnmorskeföreningen vill arbeta förebyggande.

– Många av oss som är aktiva inom yrket har kontakt med ungdomar och ser att det finns ett behov. Dagens unga mår sämre, kraven på dem är större och vi vill hjälpa dem att hitta sig själva och sina gränser. Så att de får klart för sig vad de vill och vad deras partner vill, säger Ekholm.

Barnmorskeföreningen riktar sig till både killar och tjejer.

– Man hör mycket om hur tjejer behandlas och att de går med på saker de egentligen inte vill för att de tror att det förväntas av dem, säger Söderlund.

– Och killar kanske tror att det är vad man ska ha sin tjej att ställa upp på, fyller Ekholm i.

Positiv respons

Det var i våras som barnmorskeföreningen skickade ut sitt erbjudande per mejl till åländska högstadieskolor. Då blev gensvaret inte speciellt stort, men desto större efter ett inlägg på Facebook i augusti.

– Nu har vi fått napp. Både lärare och föräldrar är positiva, säger Ekholm och berättar att flera besök är inbokade men att det finns utrymme för fler.

– Man kan höra av sig till föreningen eller fråga skolans rektor.

Hon menar att barnmorskor som jobbar med frågor om sex och samlevnad dagligen har en styrka i att det är naturligt för dem att prata om.

– Vi vill förmedla att man kan prata med oss om allt. Vi höjer inte på ögonbrynen för något för troligtvis har vi hört det förut.

En annan fördel är att de är okända ansikten för eleverna.

– Det finns kanske något man inte vill ta upp med skolhälsovårdaren för henne äter man tillsammans med i matsalen. Vi är helt andra människor och blir ett ansikte på vem man kan vända sig till.

Besöken gör medlemmarna i barnmorskeföreningen på sin fritid och det tar ett arvode för det.

– Det tar en till två timmar och mer vid behov. Vi tar med oss material och tar hänsyn till önskemål.

Ett önskan som föreningen fått förmedlad till sig är möjligheten att ställa frågor anonymt på förhand.

– Det handlar om allt från preventivmedel till vad man gör efter en våldtäkt, hur en abort går till och om föräldrarna måste veta om det, könssjukdomar, hur man skjuter på mensen och dagen efter-piller, säger Cecilia Ekholm.