DELA
Foto: Jonas Edsvik

De vill bli världens bästa poliser

Polisen är den mest respekterade yrkeskåren i Finland.

Men det är svårt att rekrytera till den svenskspråkiga utbildningen – och de ålänningar som vill bli poliser räcker inte till för att fylla det lokala behovet.
– 90 procent av alla i Finland säger att de har respekt för polisen. Det är högst i landet, säger överkommissarie Kjell Nylund vid den svenskspråkiga utbildningen på Polisyrkeshögskolan i Tammerfors med tydlig stolthet.

Han tillägger att den nordiska polisen dessutom anses vara den bästa i världen – vilket gör hans yrkeskår till bäst i världen.

Under onsdagen besökte han Åland för att om möjligt locka framtida rekryteringar bland eleverna på yrkesgymnasiet. Ingen lätt uppgift mot bakgrund av att den svenskspråkiga utbildningen haft svårt att hitta tillräckligt många som gör och klarar av inträdesprovet.

– De som söker känner ofta att de vill göra en insats för samhället, säger han.

Ett 20-tal elever lyssnade på Kjell Nylund i auditoriet. Bland de som dröjde sig kvar fanns Anton Björklund, 15, som ser en framtid som polis.

– Jag kan tänka mig att jobba som polis i Finland eller i Sverige. Men jag vill gå utbildningen i Finland. Den är lite bättre, säger han.

Hans klasskamrater på hotell- och restaurangutbildningen, Sofia Henriksson, 16, från Kimito och Jonatan Sjöholm, 20, från Nykarleby tog fasta på polisernas beskrivning av polisyrket och är lockade av utbildningen.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!