DELA
Foto: Annica Lindström<07_Bildrubrik>TILLBAKA Nu har alla åländska sjöbevakare återvänt från sitt Poseidonuppdrag i medelhavet. Från vänster Carl-Mikael Holm, Markus Åkerfelt, Robert Andersson och Ilja Jalava.

De räddade människoliv på Medelhavet

– Det jag bär med mig är att vi har räddat människoliv, säger Markus Åkerfelt som är en av sju åländska sjöbevakare som deltagit i Frontexoperationen Poseidon som bevakar EU:s yttre gränsen.

Medan många ålänningar hade fullt upp med julstöket åkte Markus Åkerfelt och Ilja Jalava till grekiska Kos. Uppgiften: bevaka EU:s yttre gränser och hjälpa flyktingar i sjönöd i några 2–3 veckor. Sammanlagt deltog sju stycken åländska sjöbevakare i operationen under de månaderna.

Något helt annat än de vanliga arbetsdagarna hemma på Åland, konstaterar båda samstämmigt.

– Man fick aldrig slappna av. Varje gång vi skulle på jobb visste man att vad som helst kunde hända. Det skavde i bakhuvudet, säger Åkerfelt.

– Man fick ett nytt perspektiv på livet när vi såg allt perspektiv på allt elände, säger Jalava.

Båda försökte förbereda sig mentalt innan resan.

Med facit på handen konstaterar båda att de hade förberett sig på på värre scenarier. Varken Åkerfelt eller Jalava råkade ut för det värsta; flera döda barn.

Att de räddat livet på många råder det ingen tvekan om.

– Det skulle naturligtvis ha blivit folk som dött om vi inte hade varit där. Antalet personer är svårt att säga men vi hade uppdrag varje dygn, säger Åkerfelt.