DELA

De första statsministrarna har anlänt

Det årliga inofficiella nordiska statsministermötet har nu inletts på Åland.

Lantråd Katrin Sjögren och statsminister Juha Sipilä har redan haft sin första träff inne på Nautical, där ministrarna kommer att ha sin första arbetslunch idag.

Sipilä gav nyss en första kommentar till det stora mediauppbådet på plats i Västra hamnen.  Han berättade att man haft inofficiella diskussioner kring säkerheten i Östersjön, EU-läget och flyktingsituationen i Norden.

En fråga som lyftes var om Åland valts på grund av den aktuella politiska situation.

– Nej, det bestämdes redan under Stubbs tid att vi skulle vara på Åland, svarade Sipilä då.

Enligt statsministern kommer dock övriga nordiska ministrar få information om Ålands politiska läge just nu.

Katrin Sjögren och representanterna från Färöarna kommer att ha eget parallellt program efter lunchen för att diskutera frågor som specifikt rör de självstyrda områdena.  Färöarna kommer nu att lämna in en ansökan om fullvärdigt medlemskap i Nordiska rådet. Enligt uppgift till Nya Åland (på plats i Västra hamnen) kommer Åland att stöda Färöarna, men inte göra likadant.

De norska och svenska delegationerna har anlänt till Åland. Danmarks kommer med eget plan först efter lunch. Statsministermötet pågår tisdag och onsdag.

Finland är ordförande för Nordiska ministerrådet i år. Finlands mål under ordförandeskapet är bland annat att avlägsna gränshinder, främja digitalisering och stärka Nordens gemensamma inflytande i EU.

Läs tidigare artikel: Inget fullt medlemskap för Åland

Anna Björkroos

1 KOMMENTAR

Comments are closed.