DELA
Foto: Ivar Jansson

De får stöd för Åland 100-kultur

Landskapets kulturdelegation har fördelat 118 962 euro i stöd till kulturprojekt med koppling till Åland 100-firandet i år.

Policylabbet Granit får 1 500 euro för ”100 år av självstyrelse – 100 kvinnor för jämställt beslutsfattande”, en databas där man samlar artiklar och inspiration för att öka mångfalden inom beslutsfattande. Bortaålänningar får en möjlighet att vara delaktiga i samhällsutvecklingen på Åland.

Kastelholmsnejdens byalag får 3 000 euro för att ”fira självstyrelsefirandet” på Jan Karlsgården. Det blir sång, dans och musik och en inbjuden festtalare som berättar om Åland 100 ur historiskt perspektiv.

Ove Andersson får 3 000 euro för att dramatisera och skriva manus utifrån de åländska barnböckerna om ”Kollorna”. Målgrupp är barn i åldern 2-9 år.

Ålands fria teatergrupp får 7 000 euro för en uppsättning och produktion av en scenföreställning utgående från den åländska barnboken ”Kollorna & Plättjuven”.

Nordic Tar Network får 1 000 euro för att ordna en tjärträff på Åland den 19-21 oktober. Seminariet riktar sig till producenter, distributörer, hantverkare och andra med ett intresse för tjära. Ett specialområde för i år är den maritima användningen av tjära.

Art Of Living by Tabita får 2 400 euro för stafettvandring längst S:t Olavsleden från Nyslott till Jomala, med festmässa och en konsert med temat ”100 år av egensinne” i Jomala kyrka.

Mareld får 4 000 euro för ”mareldarnas natt”, en klubbkväll åländska elektroniska musiker på fartyget Sunnan II. Den åländska elektroniska musikscenen bredd och spets ska visas.

Skärgårdsturnéns arbetsgrupp på Åland får 3 000 euro för premiären av skärgårdsturnén på Carlsro i Föglö den 18 juli. Ytterligare en konsert planeras hållas i Mariehamn den 19 juli.

Skärgårdsturnén får 2 500 euro för för en konsert på Pommernkajen i Mariehamn ”med flera av Sveriges mest folkkära musiker och på Åland lokala artister”.

Teater Ofelia får 4 000 euro för fem eller sex föreställningar av Shakespearekomedin ”Som ni vill ha det” på Lilla holmen.

Ungdomarnas skärgårdsorganisation Skunk får 6 000 euro för en dag med workshops, uppträdanden, lunch och tårta för högstadieelever.

ABF, Arbetarnas bildningsförbund på Åland, får 3 000 euro för att fira Åland 100 med fokus på mångkultur, skapande, kultur och glädje. Det blir fem kvällar med olika teman, bland annat Ukraina och åländsk midsommar.

Järsö-Nåtö ungdoms- och hembygdsförening får 500 euro för en utflykt till Nyhamns minnesmärke.

Kulturföreningen Katrina får 16 000 för föreställningen ”Barnasinne” som ska turnera i åländska skolor.

Ålands litteraturförening får 6 000 euro för årets bokmässa.

Nordens institut på Åland, Peter Hägerstrand och Amanda Valkonen får 1 500 euro för konserten ”Jag är en annan nu”, med tonsättningar av åländska dikter.

Arbetsgruppen för Kamomilla stad får 4 500 euro. En grupp teaterintresserade unga vuxna med olika slags funktionsvariationer ska framföra föreställningen ”Folk och rövare i Kamomilla stad” i juni.

Den åländska hbtq-föreningen Regnbågsfyren får 3 000 euro för ”Åland 100 ur ett queerhistoriskt perspektiv”. Det blir bland annat en utställlning om nyckelpersoner inom åländsk queerhistoria.

Teaterföreningen Kompani Nord får 4 000 för dramavandringar i GE-villans trädgård med temat Gustaf Erikson.

Mariehamns ungdomsorkester får 1 560 euro för att delta i självstyrelsedagsfirandet med en parad genom staden och uppträdande på torget.

Arbetsgruppen Högnäs, Sundström, Mellberg får 3 000 euro för projektet ”Spelmansmusik i 100 år”, med spelmansmusik och allsång i båthamnar.

Red Beans & Rice Jazz Band får 3 000 euro för ”Åländsk gladjazz fylld av egensinne” i anslutning till självstyrelsedagen. Repertoaren består av uppjazzade sjömans- och barnsånger och mer traditionella jazzlåtar från 1920- och 30-talets New Orleans. Fem eller sex framträdanden planeras mellan den 9-12 juni.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp