DELA

Dataproblem försenar tusentals flygplan

Ett systemfel hos den europeiska flygtrafiktjänsten Eurocontrol ställer till det för trafiken på Helsingfors-Vanda flygplats, meddelar Finavia på Twitter.

Det handlar om ett dataproblem hos Eurocontrol som styr stora delar av det europeiska luftrummet. Därför är betydande förseningar att vänta i hela Europa. Så mycket som hälften av alla avgångar riskerar att försenas.

Flygtrafiktjänsten ANS Finland och Finavia informerade om situationen strax efter klockan 16 på tisdagen. I Finland påverkas flyg från Helsingfors-Vanda med destination inom Europa, samt flyg till Finland.

Enligt Eurocontrol minskar flygkapaciteten i hela Europa med en tiondel, men konsekvenserna i Finland är betydligt mer dramatiska. Under tisdagseftermiddagen kommer under hälften av den normala mängden flygplan att kunna avgå och landa på Helsingfors-Vanda flygplats.

Däremot drabbas varken inrikestrafiken eller trafiken mellan Finland och Asien av förseningarna. Flyg till asiatiska destinationer går genom ryskt luftrum, som inte hör till Eurocontrol.

Enligt ANS Finlands direktör Raine Luojus är datasystemet som Eurocontrol använder vanligtvis mycket pålitligt. Något liknande problem har inte inträffat på åtminstone tio år, säger Luojus till Suomen Kuvalehti.

JENNY BLOMQVIST/SPT