DELA

Danielsson: ”Besvärande”

Vårdö kommuns styrelseordförande Jarl Danielsson har känt till uppgifterna om Andreas Johanssons bakgrund i mindre än en timme, då Nyan når honom. Det var Johansson själv som ringde upp Danielsson och berättade om sin bakgrund.

– Han ringde och informerade mig för en liten stund sedan. Han har gjort avbön och var mycket ångerfull.

Hur ser du på informationen?
– Det är klart att det är en besvärande sak. Då han ådrog sig domen var han 17 år, det är länge sedan. Ungdomar blir lätt extremistiska och för dens skull kan man inte döma dem för hela livet.

Hur tycker du att det ser ut?
– Det är klart att han har en jättetung ryggsäck att bära på grund av vad han har gjort. Det är bara genom ett gott arbete han kan återupprätta sitt anseende.

Sammanlagt var fyra personer från Vårdö inblandade i rekryteringen av Johansson. De träffade honom två gånger men Johanssons bakgrund i de högerextrema rörelserna kom aldrig upp.

Ni bad inte kandidaterna ta med sig sitt brottsregister?
– Nej. Man kan säga att det var en miss att inte göra det, men det låg ganska långt borta att han skulle ha ett förflutet i en sådan här rörelse.

Kan Johansson sitta kvar som kommundirektör?
– Det är inte en politiker vi har sökt, utan en tjänsteman som kan hålla ordning på kommunens ärenden och ekonomi. Som tjänsteman har man inte möjlighet att driva politik i kommunen. I Vårdö driver vi ingen partipolitik utan endast sakpolitik.

Läs mer i morgondagens papperstidning!