DELA
Foto: Stefan Öhberg

Dammen brister får Fredrika Runeberg-pris

Ida Kronholm från Jomala var en av initiativtagare till Dammen brister. I går var hon av dem som fick ta emot pris för kampanjen.
Dammen brister är den finlandssvenska rörelsen inom kampanjen Metoo. Initiativtagare var fyra medlemmar i tidskriften Astras styrelse, och ålänningen Ida Kronholm.

I går fick Astra ta emot årets Fredrika Runeberg-stipendium på 10 000 euro.

– Det är underbart att initiativet blir uppmärksammat genom priset, men det känns lite konstigt att just vi får ta emot det. Det här var något som många gjorde tillsammans, säger Ida Kronholm.

På kort tid samlade uppropet i november 2017 ihop 6 111 underskrifter, och sammanlagt samlades 949 berättelser in på temat mäns sexuella överträdelser gentemot kvinnor.

– Vi tar inte emot pengarna personligen. Prissumman används istället dels till att anställa en person som sammanställer det femhundrasidiga materialet i publicerbart skick. Både offer och förövare måste till exempel anonymiseras. Pengarna som blir över skänker vi till Förbundet för mödra- och skyddshem i Finland.

Söndagen den 2 september börjar de berättelser som samlades in publiceras på webben, och lagom till uppropets årsdag 29 november ska samtliga 949 berättelser finnas ute.

 

Fredrika Runeberg-stipendiet utdelas årligen på Fredrikas födelsedag den 2 september till förtjänta personer som arbetar i hennes anda.