DELA
Foto: Jonas EdsvikNYA SEDLAR Sveriges riksbank övergår successivt till nya sedlar och mynt.

Dags att göra sig av med svenska sedlar

Efter den 30 juni i år går det inte längre att betala med de gamla 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna.Totalt rör det sig om 74 miljoner svenska sedlar till ett värde av cirka 4,3 miljarder kronor som blir ogiltiga.
Lägger man sedlarna på rad blir det 900 mil, lika långt som 100 Vasalopp eller nästan ett varv runt månen skriver Sveriges riksbank på sin hemsida.

– Har du många sedlar hemma är det viktigt att redan nu planera för hur du ska kunna bli av med dem innan de blir ogiltiga, säger Christina Wejshammar, chef för avdelningen för betalningssystem och kontanter.

Man uppmanar folk att göra sig av med sedlarna.

– Enklast är att använda sedlarna att betala med eller sätta in dem på ett bankkonto. Hör efter med din bank hur du går till väga, skriver Sveriges riksbank.

Även efter den 30 juni kan man sätta in pengarna på banken, men inte betala med dem. Efter den 31 augusti går det inte heller att sätta in dem på bank.

I oktober kommer de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt de nya mynten: 1-, 2- och 5-kronan. De äldre versionerna blir ogiltiga efter den 30 juni 2017.

– Har man samlat på sig många mynt är det bra att börja göra sig av med dem redan nu, för om alla väntar till sommaren 2017 blir det svårt för butiker och banker att ta emot mynten, säger Christina Wejshammar. (ns)