DELA
Foto: Stefan Öhberg

Däcksarbetet på Pommern halvvägs

Nu har däcksläggarna ombord på Pommern kommit över halvvägs i arbetet.

Nya Åland fick en exklusiv rundtur ombord och höra hur det unika arbetet framskrider.
Det doftar friskt av trä och hav i byggtältet över Pommerns däck. Här råder en febril aktivitet. När Nyan besöker Pommern är nio snickare och båtsmän sysselsatta med att passa in däcksvirket, som mest har det varit tolv däcksläggare på plats.

Arbetet på Pommern har samlat alla båtbyggare och all kompetens som finns på området, berättar båtsman Henrik Engblom som är museiteknisk arbetsledare.

– Mycket av mitt arbete har gått ut på att samla in kunskap och bevara hantverket.

Yxan har i många hundra år varit ett av båtsmännens viktigaste verktyg. Ombord på Pommern använder ungefär hälften av arbetarna sig av yxa, den andra hälften föredrar elhyveln.

Henrik Engblom säger att det finns en otrolig kunskap samlad på Åland som har en lång och så gott som obruten skeppsbyggnadstradition, ändå har han också använt sig av de internationella kontakter för att ta reda på hur man gjort med liknade fartyg i Europa och USA

– Pommern är unik och arbetet som nu utförs är unikt.

Det är 700 kvadratmeter eller 5 500 meter virke av oregon pine som skall läggas.

– Originalet var av pitch pine, men det går inte att få tag på längre. Virket är från Oregon, USA. Det kom till Åland för två år sedan, sedan har det torkats i lager.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!