DELA
Foto: Jonas Edsvik

Citytåget rullar i sommar igen

– Det sket sig med pensioneringen.Det säger den åländske bussnestorn Sven Larsson. Bussbolaget Ingves & Svanbäck, med bas i Jakobstad i Österbotten, ska nämligen ta över trafiken av Röde Orms citytåg från och med i sommar, och Sven Larsson är med på tåget.

Nyligen hölls en presskonferens vid före detta Röde Orms bussgarage, i närvaro av Kennet Svanbäck från Ingves & Svanbäck, Sven Larsson och Ulf Grüssner, som grundade Röde Orm. Och de två rödlackerade citytågen förstås, med sina vagnar.

– Vi ska förvalta det anrika bolaget Ålandsbussen Ab, säger Kennet Svanbäck.

Ingves & Svanbäck äger redan 90 bussar i Österbotten, där de också driver resebyråverksamhet. Det här är deras första insteg på den åländska marknaden. De bildar ett helägt dotterbolag i Mariehamn, där Sven Larsson blir deras kontaktperson och även åländsk medlem i styrelsen.

– Allt ser bra ut inför sommaren, så det gäller bara att ha luft i däcken och tank i tåget. Rutten blir densamma, säger Kennet Svanbäck.

De räknar med att behöva 4-5 personer att köra tåget i sommar. Sven Larsson själv ska inte köra så mycket.

– Jag ska sköta det runtomkring, säger han.

Ulf Grüssner säger att det känns bra att verksamheten får en fortsättning.

– Stadsarkitekten brukar säga till mig att en turiststad utan tåg är ingen turiststad. Det känns bra in i hjärtat, och jag är jätteglad att Sven fortsätter.