DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Vaccinleveranserna väntas öka från och med april”

I veckans presskonferens om pandemiläget på riksnivå deltog överläkare Taneli Puumalainen från Institutet för hälsa och välfärd (THL), Matti Reinikainen, professor vid Kuopio universitets sjukhus, och Pasi Pohjola från social- och hälsovårdsministeriet.

– Globalt har man konstaterat 114 miljoner coronafall, varav 2,5 miljoner avlidna. Inom EU har incidensen gått ner, tack vare att ett antal länder haft lockdown. Under de senaste dagarna har fallen dock börjat öka i vissa länder, eventuellt på grund av coronatrötthet. Därtill har vissa stränga restriktioner avvecklats, sa Taneli Puumalainen.

I Finland har tvåveckorsincidensen stigit till kring 135/100 000. I Helsingfors och Nyland ligger den på hela 264,5/100 000. Även i Åbo ökar antalet fall i snabb takt.

– Största delen av de nya fallen i Helsingfors och Nyland samt Egentliga Finland beror på virusvarianterna, sa Taneli Puumalainen.

Cirka tre personer per dag avlider i Finland i corona. Hittills har 759 finländare avlidit i covid-19.

– Här har ändå skett en positiv utveckling i och med att de allra äldsta befolkningsgrupperna har blivit vaccinerade, sa Taneli Puumalainen.

På presskonferensen framkom vidare att antalet fall i Finland nu ökar med nästan 4 000 nya fall per vecka att jämföra med 2 500 nya fall per vecka för två veckor sen.

– Därmed ökar behovet av såväl sjukhusvård som intensivvård. Det ser inte bra ut, sa Pasi Pohjola.

Finland har totalt 270 intensivvårdsplatser, och 179 patienter vårdades på iva-avdelningarna i går. Majoriteten av dem var dock andra än coronapatienter. 66 procent var män.

– Den genomsnittliga vårdtiden för covid-patienter som behöver intensivvård är 12 dagar, ner från 14 dagar i våras. 18 procent av patienterna som intensivvårdats har avlidit, sa Matti Reinikainen.

Taneli Puumalainen berättade om vaccinationernas framskridande.

– Finland har lyckats vaccinera snabbare än flera andra EU-länder. Andelen vaccinerade ligger nu på 8,3 procent av alla finländare över 16 år. Totalt har minst 410 000 finländare fått åtminstone en dos vaccin. Vaccinleveranserna väntas öka från och med april, och vaccineringen av friska vuxna finländare tros kunna börja i juli.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp