DELA
Foto: Stefan Öhberg

Cirka 150 i karantän efter klustersmitta

Cirka 150 personer är i karantän efter smittspårningen av den klustersmitta som upptäcktes igår i Kyrkby högstadieskola, Näfsby skola och barnomsorgen i Hammarland.

– Vi har nått de allra flesta eleverna, säger smittskyddsläkare Tora Woivalin.

Klustersmitta är smittor som hänger tätt ihop.

– Det som hände på Brändö kan också kallas en klustersmitta, eftersom den var koncentrerad till en arbetsplats, säger Tora Woivalin.

Den nya klustersmittan omfattar personer i olika åldrar.

Rör det sig om en familj?

– Jag kan inte kommentera det.

Antalet bekräftade fall är vid middagstid på torsdagen detsamma som onsdag kväll: åtta som hör till klustret, plus ett skilt fall som är kopplat till inresande.

– Det klarnar så småningom om det finns flera fall bland de som vi satt i karantän. Många testas idag och vi får svar på de testerna imorgon, säger Tora Woivalin.

På en av avdelningarna i dagvården i Hammarland är det många barn som satts i karantän.

– Övrig verksamhet fungerar som normalt. Samma sak i skolan: tillsammans med skolan gjorde vi bedömningen att även om många elever satts i karantän så kan övrig verksamhet fungera som vanligt.

Sportlovet börjar nästa vecka.

– De allmänna råd som funnits hela tiden gäller. Undvik onödigt resande, utan fira sportlov på hemmaplan. I ljuset av detta framgår det ännu tydligare hur viktigt det är att ta det lugnt och stanna på hemmaplan, säger Tora Woivalin.