DELA
Foto: Jonas Edsvik

Chock blev till lättnad

Det här är historien om hur en chipsfabrik kunde vända chock och nedstämdhet till kämparglöd. Om ett samarbete mellan ledning, personal, leverantörer, bönder och ja – ett helt samhälle.
– Vi hamnade nog närmast i ett chocktillstånd.

Så beskriver Kaj Åkerfelt känslan som uppstod bland chipsfabrikens personal då nyheten om en eventuell nedläggning kom.

Åkerfelt är it-chef och är tillsammans med truckföraren Dan Karlsson personalrepresentanter på fabriken.

Fabriken, som år efter år hade levererat goda siffror också jämfört med de övriga av Orklas fabriker i riket, skulle kanske läggas ner. Samtidigt som chocken spred sig började nedstämdheten tynga alla på fabriken då det gick upp för dem hur det inte bara skulle drabba dem, men också hela landskapet.

– Det kändes verkligen som om beslutet redan var fattat, känslan var nästintill hopplös. Men ledningen fick igång oss, vi fick till en kämparanda, säger Åkerfelt.

Karlsson berättar att det aldrig fanns planer på några protester och att man inte ens kunde urskilja någon uppgång av sjukledighet under de många månader som oket av ovisshet låg över personalen.

När man i rapporten kunde läsa att fabriken hade slagit produktionsrekord blev de själva också lite förvånade.

– Vi fick råg i ryggen av allt stöd vi fick. Av ledningen och av landskapsregeringen som backade upp oss. Stödet från leverantörer, potatisbönder och av andra bolag var fantastiskt, säger Åkerfelt.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!