DELA

Chipsfabriksplaner klarnar i höst

Planeringen av en ny chipsfabrik fortsätter och idéerna ska presenteras i höst.
I måndags träffades affärsmannen Trygve Eriksson och flera andra tunga investerare för att diskutera planerna på att starta en helt ny chipsfabrik på Åland. Mötet var det första sedan den norska koncernen Orkla meddelat att de inte lägger ner sin fabrik i Haraldsby i Saltvik. Med i planerandet fanns Göran Lindholm, Kjell Clemes, Sven-Erik Holmberg, Sture Carlson och Roger Rundberg.

– Det är klart att det är positivt att fabriken blir kvar. Men det är knappast färdigt eftersom ingen kan svara på hur länge fabriken blir kvar, säger Eriksson.

Sture Carlson håller med.

– Vårt första mål var att fabriken skulle bli kvar. Det har vi lyckats med.

Däremot tror Carlsson att det nu blir mer utmanande att starta upp en ny fabrik eftersom han tror att Orklas fabrik blir kvar länge.

– Haraldsbyfabriken och finska marknaden är den mest lönsamma inom Orklas snacksverksamhet. Eftersom Orkla verkar bli kvar länge blir det komplicerat att starta upp en ny fabrik. Skulle Orkla ha sagt att de upphör med sin produktion på Åland och i Finland skulle det varit lättare att starta upp på nytt, säger Carlson.

– Jag är tveksam till att starta upp en ny fabrik i och med priskonkurrensen. Vi måste också bygga upp ett nytt varumärke och det kostar mångmiljonbelopp, säger Carlson.

Nu hoppas Eriksson på att planerna för chipsfabriken kan presenteras under hösten.

– Vi fortsätter att planera vidare i lugn takt. Vi måste utvärdera de ekonomiska aspekterna och planera kapaciteten. Vi ska också se vad Orkla kommer fram till med biogasanläggningen, säger Eriksson.

Enligt Carlsson är gruppen beredd att investera i en ny biogasanläggning förutsatt att Orkla förbinder sig att köpa energi från fabriken under en lång tid framöver. Den nya biogasanläggningen skulle anslutas till det nuvarande vattenreningsverket i anslutning till fabriken i Haraldsby.

En hurdan kapacitet har ni tänkt er?

– Det kan vi inte gå in på i nuläget, vi måste utvärdera det.

Har ni funderat på var ni ska starta fabriken?

– Nej, men vi har fått erbjudanden från alla möjliga kommuner på Åland. Var den ska finnas är ett litet problem.