DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>VÅRDELIKATESS Om förslaget om en primörfestival går igenom kanske sparrisen blir en av de vanligare grödorna på åkrarna. Sparrisen på bilden är från Karlssons odlingar i Gottby.

Champagnen kanske gifter sig med sparris

Vrakchampagne som dragplåster för en primörfestival under sparrissäsongen.

Så kan det exklusiva vrakfyndet användas i framtiden.
Efter att landskapet fick en smäll på tassarna av JK för att ha auktionerat ut maritima fornminnen, det vill säga vrakchampagnen från Föglö, har kloka pannor lagts i veck för att fundera ut en ny strategi

– Vi var ganska tidigt inne på att champagnen kunde användas i något mat- och smaksammanhang som ett komplement till lokal livsmedelsproduktion, säger kulturminister Johan Ehn (MSÅ).

– Utgående från det gav vi företaget Projektkonsult Åland i uppdrag att fundera vidare. De har nu presenterat ett koncept som går ut på att man skulle arrangera en primörfestival i stil med Skördefesten men under försommaren då sparrisen är klar att skördas.

Om konceptet får klartecken är tanken att festivalen arrangeras av till exempel en förening. Landskapets roll skulle uteslutande vara att varje år ställa upp med några flaskor av den exklusiva drycken. Champagnen skulle utnyttjas främst i marknadsföringssyfte för att locka besökare till festivalen.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!