DELA

Byn slöt upp för att släcka Bergöbrand

Sommarboende på Bergö i Vårdö ryckte ut för att släcka en markbrand på Hästholm på tisdagseftermiddagen.
Alarmcentralet fick larmet klockan 15.37. Branden hade spritt sig till ett område på 50 gånger 100 meters. Vad som orsakade branden vet man inte.

Jan-Erik ”Jenkki” Rask som vistas på Bergö om somrarna har en av de stugor som befann sig närmast branden.

– Det var grannarna som började ropa om att det brinner. Vi kände det inte på röken för vinden blåste bort den. Ganska snabbt var vi på plats, säger Rask.

– Det brann i gräset och spred sig till mindre tallar. Om det hade hunnit sprida sig till större träd hade det kunnat bli värre, berättar han.

– Branden var ganska stor från början, men nu är det släckt och de har börjat med eftersläckningen, säger Sven Lindqvist strax före fem på eftermiddagen.

Han berättar att branden upptäcktes av en av familjerna på Bergö som bor lite längre bort från byn, därifrån ringde de till honom och berättade att de kände röklukt. Sven sade det år sin son Peter Lindqvist, som tillsammans med andra hämtade släckningsutrustningen som finns på ön och tog den till branden.

De försökte använda brandpumpen som finns vid färjfästet men eftersom det brann på en hög punkt räckte pumpen inte till.

– Det var Lumparlands FBK som släckte. De kom med sin egen båt och var på plats föredömligt fort måste jag säga, säger Rask.

Byborna samlades för att släcka branden innan brandkåren anlände.

Bara Sven Lindqvist hans fru Hilfrid Lindqvist, som är 83 år gamla, stannade hemma och bemannade telefonerna.