DELA
Foto: Privat<07_Bildrubrik>ÅTERVÄNDER TILL ÅLAND Den här bilden på Sundqvists Airistobuss togs vid busskavalkaden Åbo-Nystad 2005, när busstrafiken i Finland fyllde 100 år.

Busstur firas med busstur

En Airistobuss av 1968 års modell avgår från bussplan på lördag morgon med destination Hummelvik.
Turen går för att fira att förmiddagsturen mellan stan och Hummelvik under vinterhalvåret har återinförts efter en paus på tio år, meddelar bussentusiasten Bosse Ahlnäs.

– Nu kan man igen åka under vinterhalvåret, under ett veckoslut, från Mariehamn till Jomala, Godby, Sund, Vårdö, Kumlinge och Brändö samt i motsatt riktning, utan att behöva övernatta, då det tidigare bara funnits en eftermiddagstur på lördagar och en eftermiddagstur på söndagar.

Airiston som var bussbolaget Sundqvists första nyinköpta buss var i trafik mellan 1968 och 1985 och donerades till Busshistoriska sällskapet 1999. Den har renoverats vid flera tillfällen och går bra, men den ses sällan på Åland.

Orsaken är att det inte finns något garage på Åland som är passligt för den, säger Bosse Ahlnäs.

Därför finns den till vardags i ett garage i Pyttis på fastlandet.

– Många små bussbolag i Finland har blivit uppköpta och då har deras garagen blivit överflödiga.

År 2005 rådde det bussbrist i landskapet och då gick den tillfälligt i linjetrafik igen. Den här gången blir det bara en tur. Airiston avgår från bussplan i Mariehamn klockan 9.30 på lördag. Från Hummelvik till Mariehamn går den 10.45.