DELA
Foto: Stefan Öhberg

Brysseltidning om vårjakten

Den populära tidningen Politico tar upp frågan om vårfågeljakten.
2014 gjorde den USA-baserade tidningen Politico ett kliv över Atlanten för att göra en storsatsning på Europa och framför allt Bryssel. Tidningen blev snabbt populär och ses i dag som en av de viktigaste mediekanalerna i Bryssel.

Nu tar tidningen upp frågan om vårfågeljakten.

Artikeln inleds med att Åland och Malta ligger på 3 000 kilometers avstånd från varandra, men att det finns flera saker som förenar öborna; kärleken till att jaga fåglar på våren och föraktet mot Bryssel som anser att jakten borde få ett slut.

Tidningen har intervjuat ålänningen Johan Mörn (bilden) som berätta om hur han jagar med sin son och säger det är ett problem att EU vill ha samma regler överallt.

– Vi tycker det är bra att åländska frågor uppmärksammas av en tidning som läses av många i EU-bubblan. Vi kan utgå från att den läses av alla inom kommissionen, säger Anton Nilsson, europaparlamentariker Nils Torvalds specialmedarbetare, som arbetar med frågan.

Tror du att artikeln kan påverka behandlingen av frågan på något sätt?

– Det kommer knappast få någon att ändra sig, men det faktum att folk får veta att det händer kan i alla fall inte skada.

Läs mer i fredagens Nya Åland!