DELA
Foto: Stefan Öhberg

Britt Lundberg –  en nordisk eldsjäl

Åland håller för första gången i ordförandeklubban i en partigrupp i Nordiska rådet i och med att Britt Lundberg (C) nyligen fick uppdraget i mittengruppen.

– Norden har alla möjligheter, säger hon.
Nordiska rådet har anklagats för att vara en tandlös kaffeklubb som inte åstadkommer så mycket annat än delar ut kulturpris. Man behöver inte prata länge med Britt Lundberg för att bli övertygad om motsatsen.

Efter en lång intern valprocess utsågs Lundberg för några veckor sedan till ordförande för den stora mittengruppen i Nordiska rådet. Mittengruppen har 25 av rådets sammanlagt 87 mandat och består av medlemmar och suppleanter som hör till alla de drygt 20 centerliberala, gröna och kristdemokratiska partierna i Norden.

Hennes nya position innebär bland annat att det är hon som rekommenderar hur gruppen ska rösta i olika frågor.

– Jag anmälde själv intresse för ordförandeskapet och är mycket glad över att jag fick uppdraget.

 Du har lång erfarenhet av nordiskt samarbete och brinner för det, varför?

– Norden har alla möjligheter att ta positioner på det globala planet, både i EU och i världen. Det finns en stark tilltro till vår välfärd och till våra tillgångar, vi är den 12:e rikaste regionen i världen. 26,6 miljoner människor är helt klart en kraft att räkna med, det gäller att samla den och använda den. Dessutom vill jag jobba för människan i Norden. Det ska vara attraktivt att bo, jobba och driva företag i ett gränslöst Norden. Det finns fortfarande många gränshinder att röja.

Vad ska den samlade kraften användas till?

– Vi kunde bli en starkare röst inom EU. Driva vår välfärdsmodell, miljö- eller säkerhetspolitiska frågor. Jag skulle personligen gärna se Norden som en aktör som fokuserade mer på medling och fredsrelaterade ärenden. Det här är bara ett par exempel på vad vi kunde göra. Det har länge diskuterats om Nordiska rådet borde öppna ett eget kontor i Bryssel, jag tycker det.

Läs hela intervjun med Britt Lundberg i papperstidningen eller E-nyan!

1 KOMMENTAR

Comments are closed.