DELA
Foto: Erkki Santamala<07_Bildrubrik>PUSSEL MED PERSONAL Flera kommuner har svårt att få tag i utbildade barnträdgårdslärare.

Brist på barnträdgårdslärare

Landsbygdskommunerna har stora problem med att hitta vikarierande barnträdgårdslärare. Utbildningen lockar just nu få sökande.

Efter att Nya Åland tipsats om stora svårigheter att hitta behöriga barnträdgårdslärare beslöt vi att kolla upp situationen.

Det visar sig att tio av de fjorton kommuner som hörde av sig har eller har haft problem med att hitta i synnerhet vikarierande barnträdgårdslärare.

– Jo, vi har haft svårt att hitta vikarie för barnträdgårdslärare och har haft närvårdare anställda i stället de två senaste åren. Inga barnträdgårdslärare har sökt de lediganslagna vikariaten, skriver Marie Lundell, föreståndare för Solbackens daghem i Vårdö.

– Svårast att hitta har alltid varit barnträdgårdslärare. Medan närvårdare har varit lättare att hitta vid kortare och längre vikariat. Har hänt att vi har tillfälligt anställt närvårdare på barnträdgårdslärartjänsten. För att lösa vårt dagliga arbete, skriver Timo Nurmela, vikarierande socialsekreterare i Lumparland.

– Tidigare i vintras hade vi ett vikariat där vi inte fick en enda behörig sökande och nu har vi haft samma vikariat lediganslaget från hösten och vi har nu en behörig sökande, skriver Jomalas barnomsorgschef Michaela Tuominen-Gällros.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan!