DELA
Foto: Stefan Öhberg

Brigg på besök för kaptensbyte

Briggen Tre Kronor af Stockholm angjorde Sjökvarteret på tisdagskvällen – för att byta kapten.
Tre kronor har seglat in från Gävle efter att ha gjort ett stopp i Öregrund på grund av måndagens hårda väder. Ombord finns 13 besättningsmän och 13 gymnasieelever från St. Botvid gymnasium i Botkyrka i Stockholm. Eleverna läser marinbiologi och i en del av kursen ingår att prova på sjölivet i tio dagar.

– Eleverna har aldrig varit på en båt och får chansen att prova på det nu, säger intendent Elvira Koman, som tar emot Nya Åland för ett besök på onsdagen.

Hon förklarar att föreningen Briggen Tre Kronor vilar på tre grundvalar – hållbara hav för att lyfta miljön i Östersjön, att samarbeta med olika skolor i Stockholm och erbjuda publika seglingar för allmänheten.

Men denna gång är anledningen till besöket i Mariehamn avlösning i den åländska besättningen – kapten Allan Palmer hoppar på medan kapten Leo Eckerman går av.

– Sedan har eleverna en lucka på några dagar och får möjlighet att se Mariehamn. De har varit på Pommern och på Sjöfartsmuséet i dag, säger hon.

I väntan på att eleverna och besättningen ska återvända ombord står kocken Karl Båvner i kabyssen och lagar till dagens lunch. Det bjuds på spaghetti med svamp- och spenatsås.

– Jag har varit fartygets kock i fyra år och ordnar frukost, lunch, middag och fika. Bröd bakas också ombord på båten, säger han.

Han har tidigare jobbat på flera krogar i Stockholm men tycker att det är härligt att jobba ombord på ett fartyg.

– Det blir som ett kollektiv. Vi är nära varandra och tar hand om varandra. Jag trivs väldigt bra.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!