DELA
Foto: Titte Törnroth-Sarkkinen

Bred offensiv för en plats i EU

Åland satsar stort för att försöka ta sig igenom den springa som Brexit skapar till Europaparlamentet.

Landskapets officiella påstöt är färdig att postas.
Frågan om vad som ska ske med Storbritanniens 73 platser i Europaparlamentet har varit öppen sedan Brexit blev ett faktum vid folkomröstningen i juni. Man har väntat på ett formellt besked från britterna.

London har hållit låg profil tills för några dagar sedan då premiärminister Theresa May meddelade att man avser att inleda EU-utträdet i mars nästa år.

Det räckte för att det skulle börja surra på allvar på alla plan, också på Åland.

– Vi har skrivit en påstöt om en plats i Europaparlamentet som vi skickar iväg inom de närmaste två veckorna, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Riksdagsledamot Mats Löfström bäddar för att berörda instanser i Helsingfors ska ha all nödvändig bakgrundsinformation då landskapets brev ligger på deras bord.

– Jag skriver till statsminister Juha Sipilä (C) , till Ålandsminister Anne Berner (C) och till statsministerns specialmedarbetare i EU-frågor Jari Haapiainen, och redogör för hur diskussionerna i frågan tidigare har förts så att de har den historiska bakgrunden klar för sig, säger Löfström.

– Dessutom kommer jag givetvis att alltid lyfta frågan i riksdagen när det är läge för det.

Måste göra något

Att Åland nu tar upp kampen applåderas av EU-parlamentariker Nils Torvalds.

– Om Åland inte gör något nu är Åland ute.

Torvalds anser att Åland borde anhålla av Finlands regering om att få bilda en egen valkrets i europaparlamentsvalet.

Han konstaterar att tidtabellen är mycket tajt. Europaparlamentet ska i december 2018 ge sin rekommendation till ministerrådet om hur platserna ska fördelas efter valet 2019. Det är rådet som fattar det slutliga beslutet.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!