DELA
Foto: Jonas Edsvik

Brändöbrev om Ålandsbanken

Beslutet om att Ålandsbanken stänger sitt kontor på Brändö – liksom i Hammarland – ”kom som en rätt stor överraskning för de flesta i kommunen”, uppger Brändös kommundirektör John Wrede.
Han hade på tisdagen ryktesvägen fått höra om planerna, då talat med ÅABs affärsområdesdirektör Mikael Mörn och dagen efter per e-post skickat ett brev till banken om detta. Brevet vidarebefordrades till massmedia på fredagen.

– Ett bankkontor i en skärgårdskommun är av sannolikt större betydelse för bygden än ett motsvarande kontor på fasta Åland. Detta ytterligare eftersom kontoret idag också handhar Postens service och tjänster i kommunen. Kontoret är alltså betydligt viktigare och centralare i invånarnas liv i en kommun som Brändö än motsvarande kontor på fasta Åland där i praktiken ett kontor kan betjäna hela fasta Åland eftersom avstånden inte överstiger en timme och det inte finns ett beroende av färjor, sägs bland annat i brevet, som avslutas:

– Kommunen önskar alltså att banken i denna ”sista timme” omprövar planerna på att stänga kontoret i Brändö by. Detta i den övertygade tron att banken på längre sikt förlorar mer än den vinner genom att stänga kontoret.

Ålandsbanken har uppgett att man diskuterar med andelshandeln om att kunder i den skall kunna få tillgång till vissa banktjänster.