DELA
Foto: Jonas Edsvik

Bra Nordeaår trots svåra tider

Trots det svåra ränteläget lyckades Nordea Åland göra ett bra resultat 2016.

– Vi är väldigt nöjda, säger företagsdirektör Jan-Erik Rask.

Nordea redovisar 7,7 miljoner i intäkter exklusive private banking för 2016. Jämfört med 7,8 miljoner 2015. De totala intäkterna minskade med en procent under fjolåret jämfört med året innan.

Det, efter förutsättningarna, goda resultatet bygger på att utlåningen och förmögenhetsförvaltningen har haft ett bra år och kompenserade de minskade intäkterna i depositionsverksamheten.

– Med minusräntor som vi har har haft förlorar vi pengar på varje insättning, precis som alla andra banker. Men vi slog rekord i avdelningen för förmögenhetsförvaltningen och vi är väldigt nöjda med resultatet, säger Rask.

Bankens helårsrapport visar att resultatet för 2016 är på ungefär samma nivå som året innan. Det som skiljer sig mest är ökningen för sidan som arbetar med private banking, där Nordea enligt ett pressmeddelande ökat sitt kapital med 21,8 procent. Under rekordmånaden i december förvaltade banken 413 miljoner euro på private banking-sidan.

Nordea konstaterar att trenden med att göra sina bankärenden på nätet eller mobilt ökar och banken fortsätter investera i digitala lösningar.

– Vi ser ett förändrat behov i kassabetjäningen när flera tjänster flyttar till nätet. Vi gör också om banksalen efter påsk, säger Rask.

Renoveringen beräknas ta en vecka.

(jo)