DELA
Foto: Jonas Edsvik

Böter för misshandel och hot mot vakt

En man tog stryptag, slog och hotade en ordningsvakt efter att ha blivit avvisad från en krog. Nu döms han för misshandel och olaga hot.
Händelsen inträffade i mars i fjol vid en krog i Mariehamn. Ordningsvakten försökte få den medelålders mannen att avlägsna sig från platsen, men denne blev då våldsam.

Han tog stryptag på ordningsvakten och slog honom i bakhuvudet. Han hotade också att skjuta ordningsvakten i huvudet med sitt hagelgevär. En annan ordningsvakt som varit ledig, men råkade befinna sig vid krogen fick rycka in och hjälpa till.

Åklagarens straffanspråk var misshandel och olaga hot, något som mannen erkänner. Under rättegången uppgav han dock att han mindes väldigt lite från kvällen och att hans vänner hade fått berätta för honom vad som hänt.

Tingsrätten konstaterar i domen att ordningsvakten haft grundad oro att frukta för att hans personliga säkerhet varit i allvarlig fara.

Mannen döms till sammanlagt 55 dagsböter om totalt 1 595 euro för de båda brotten. Dessutom ska mannen betala en brottsofferavgift till staten på 80 euro.