DELA
Foto: Jonas Edsvik

Beställde läkemedel – åtalas

Mannen beställde allergimedicin, hälsoskostmedel som hjälp för att sova och d-vitamintabletter på internet. Nu åtalas han för läkemedelsförseelse då tabletterna är klassade som receptbelagda.

– Jag har inte varit oaktsam eller gjort detta med uppsåt, sade den åtalade mannen i Ålands tingsrätt.
Mannen, som till vardags arbetar inom detaljhandeln, beställde läkemedlen efter att ha blivit nyfiken på hur handeln med bland annat hälsokost fungerar över internet. När han i ett annat förtullningsärende märkte att en annan kund hade beställt preparat från utlandet frågade han en tulltjänsteman om handel av läkemedel över internet var vanligt.

– Jag fick svaret att flödet av läkemedel från utlandet till Åland är stort, men att man måste vara mycket försiktig och bara beställa från seriösa finländska sidor, sade mannen under fredagens rättegångsförhandling.

Den åtalade berättade att han är mycket intresserad av näthandel och brukar ofta beställa andra varor, som till exempel kläder, från olika nätsidor för att se hur de fungerar.

– Jag gjorde därför mycket efterforskningar innan jag beställde och uppfattade webbsidan som jag beställde från som seriös.

Åklagaren yrkar på dagsböter då han anser att mannen inte har haft uppsåt att begå brott men menar att han har varit oaktsam i sitt agerande.

Dom i ärendet faller 28 mars.

Läs mer i måndagens Nya Åland!