DELA
Foto: Stefan Öhberg

”Beslutet om Gripöbron och färjan stör processen”

Hur det går med regeringssonderingen hänger mycket på hur det går med Gripöbron och elhybridfärjan. Det säger Veronica Thörnroos (C) till Nya Åland på måndag kväll.

– Jag tycker egentligen inte att dagens stora nyhet (Anders Erikssons övergång från Ålands Framtid till Centern, reds anm) påverkar regeringsbildningen i någon större utsträckning, säger regeringssonderaren Veronica Thörnroos (C).

– Kanske det kan underlätta på sikt att förhandla när vi har tio platser i stället för nio, men det är inte dramatiskt avgörande.

Idag tisdag fortsätter sonderingarna med först Liberalerna och sedan Moderaterna, på förmiddagen.

– På eftermiddagen ska jag försöka få till samtal med Obundna och Hållbart initiativ, säger Veronica Thörnroos.

På en fråga om det alltjämt är möjligt att regeringsbasen blir klar i mitten av veckan svarar hon:

– Det är väl ingen hemlighet att det är beslutet om Gripöbron och färjan som stör processen. Det beslutet blir så oerhört avgörande, inte bara för skärgårdstrafiken utan också för ekonomin i stort. Jag hade ett samtal med Niklas Karlman på infrastrukturavdelningen idag och fick lite mer info, och behöver få till ännu ett möte med honom imorgon om ”ångerklausulen”.

Det handlar alltså om beslutet från Högsta förvaltningsdomstolen om den planerade elhybridfärjan till Föglötrafiken. Om domstolen inte ger ett positivt besked före den 1 november kan landskapsregeringen riva avtalet utan att bli skyldiga ett miljonskadestånd.