DELA
Foto: Joakim Holmström

Bert Häggblom ny talman

Bert Häggblom (Ob) är lagtingets nye förste talman. Han tilldelades uppdraget under måndagens plenum strax före lagtingets högtidliga öppnande.
Katrin Sjögren (Lib) och Roger Nordlund (C) valdes till förste respektive andre vice talman med klar majoritet.

Bert Häggblom, som tidigare har anklagats för att försöka kringgå jordförvärvslagstiftningen i sitt arbete som jurist, meddelade i februari att han inte tänkte ställa upp i talmansvalet, men ändrade sig sedan. Han fick 22 röster av 29 i dagens val. Två ledamöter röstade på sittande talmannen Roger Nordlund och fem röstade blankt.

Ursprungstanken var från början att ministerposterna skulle falla på plats efter talmansvalet, då Nordlund i stället skulle tillträda finansministerposten som nu innehas av Torbjörn Eliasson (C). Men den frågan verkar inte få en lösning förrän efter årsskiftet. Fram till dess sitter Torbjörn Eliasson kvar som finansminister och Roger Nordlund påbörjar nu i stället sitt ämbete som andra vice talman. (ck)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp