DELA
Foto: Stefan Öhberg

Belönade personalen när storspelet pågick

2012 belönade Paf sina anställda med totalt cirka 800 000 euro för kraftigt ökad vinst i bolaget.

Samma år stod det klart att en bokförare stulit drygt 800 000 euro och spelat upp merparten på Paf.
Nya Åland har gått igenom artiklar som skrivits om Paf under tiden när bokföraren bestal sina företagskunder på stora summor och spelade upp över 700 000 euro på Paf.

Artiklarna i Nyans arkiv handlar om Pafs resultat, om spelansvar och om den engångssumma som betalades ut som tack till personalen under den tid när bokföraren storspelade från hösten 2009 till oktober 2012 när den allt grövre förskingringen till slut avslöjades.

På ett år, från 2010 till 2011, ökade resultatet med osannolika 833 procent. Jarl Danielsson konstaterade att han aldrig tidigare hade sett en sådan kraftfull utveckling av ett företag som han sett i Paf under året.

På stämman lovade Pafs vd Anders Ingves, som utsågs till posten 2008, en ökning också för 2012. Det året blev vinsten drygt 24 miljoner euro, fem miljoner mera än 2011.

Också följande år, 2013, var ett riktigt kanonår – det nästbästa året resultatmässigt i Pafs historia, drygt 31 miljoner euro.

Samtidigt som bokföraren storspelade under 2011 och 2012 beslöt styrelsen och vd att belöna personalen. Man ville visa sin tacksamhet att de anställda ”kämpat hårt och lyckats svänga bolaget”. En extraordinär insats av personalen, hette det.

Belöningen var en halv månadslön åt alla anställda, totalt omkring 800 000 euro. Dåvarande finansministern Roger Nordlund gillade inte gratifikationen som enligt honom försvårade möjligheterna att få landskapets ekonomi i balans och motverkade syftet om rättvisa principer i landskapsägda bolag.

Jarl Danielsson försvarade belöningen.

– Vår uppgift är att se till att Paf gör så bra affärer som möjligt och då måste vi ha samma verktyg i händerna som våra konkurrenter, sa han.

Läs mer i papperstidningen och E-Nyan!