DELA

Bedragare fortsätter ringa

Telefonbedragarna som polis och banker varnat för fortsätter ringa ålänningar.

Det rapporterar polisen i ett pressmeddelande:

”I dag har polisen tagit emot information om att flertalet personer på Åland blivit uppringda av ett svenskt telefonnummer och att personen som ringt uppgett sig representera en postleverantör.

Under samtalet har den som ringer upp berättat om att ett paket kommit och då den tillringda inte känns vid det berättar den som ringer att det kan vara fråga om ett bedrägeri och meddelar att den kan koppla till den tillringdes banks säkerhetsservice. Efter kopplingen tar en annan bedragare över och börjar begära information med mera.

Polisen har också fått information om att det kommit samtal från svenskt nummer där man uppgett sig vara från polisen och frågat om man anmält bedrägeri eller liknande.”

Ålands polismyndighet utreder alla bedrägerier och bedrägeriförsök, och ringer inte från ett svenskt nummer.

Om den som blir uppringd av polisen vill kontrollera att det inte är en bluff ska man avsluta samtaleet och ringa polisens växel, telefon 018 527 100. Om det numret är stängt kan man använda numret 018 19000.

”Enligt vad polisen idag fått veta har ingen av de tillringda gett några uppgifter utan avbrutit samtalet. Däremot vill polisen uppmärksamma alla på att detta just nu förekommer i tämligen omfattande skala och uppmana var och en att prata med vänner, bekanta, föräldrar, barn med flera om detta.”

Ingen myndighet, bank eller annan instans som ringer begär att någon ska logga in på sitt internetkonto.

”Om du blir ombedd att göra detta skall de genast avsluta samtalet.

Har du gjort en inloggning eller till och med en betalning under ovanstående omständigheter, meddela omedelbart din banks spärrtjänst och därefter polisens anmälningsmottagning, telefon 018-527117. Om polisens anmälningsmottagning stängt och om du gjort en betalning kan du använda dig av numret 018–19000”, skriver polisen (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp