DELA
Foto: Heidi Grandell-Sonck<07_Bildrubrik>HÅRIGA MOTORCYKLISTER Si Kings och Dave Myers nunor känns igen av 10 miljoner tittare i Storbritannien.

BBC grillade lax på Jurmo

– Vi visste inte ens om att det finns en skärgård som denna, säger Dave Myers, en av kockarna i tv-programmet Hairy Bikers på brittiska BBC.
Han och Si King (den andra håriga kocken) har tagit sig ända ut till Jurmo på Brändö för att grilla planklax vid öppen eld.

Programmet Hairy Bikers fick sin start år 2004 då Myers och King skrev sin första receptbok och bestämde sig för att göra program av det hela. Programmets tittarsiffror når skyhöga 10 miljoner i veckan och deras böcker säljer som, ja, smör.

Till en början utspelade sig allt i Storbritannien där herrarna är hemma, men efter ett tag lät de sig dras med av sitt stora kultur och geografi-intresse.

Men hur i all världen hamnade ni här på lilla Jurmo?

– Vi är egentligen ute på en stor turné som tar oss från Ryssland, genom Baltikum och Polen, via Norden och hem tillbaka. Vi insåg att vi vet väldigt lite om de länder som massvis med folk i Storbritannien kommer ifrån, därför valde vi den här rutten. Jurmo finns lämpligt på kartan mellan Finland och Sverige. Dessutom råkar filmteamet ha kontakter som besökt ön tidigare och enligt oss borde den här skärgården höra till världens underverk, säger Si King.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!

Heidi Grandell-Sonck