DELA
Foto: Stefan Öhberg

Barbershop-kväll med Seaside singers

Ikväll anordnar kören Seaside singers en gästkväll i Medborgarinstitutet där alla sångintresserade kvinnor är välkomna att delta. Seaside Singers består av 18 medlemmar, och kören är specialiserad på Barbershop-sång.
Jenni Nurmi är vicedirigent i Seaside Singers, och hon hoppas att gästkvällen ska väcka ett intresse för musikstilen.

– En liten liten barbershop-kör ska gärna vara runt tjugofem till trettio medlemmar. Just nu är vi ungefär arton, så vi hoppas att fler ska vilja gå med, säger hon.

Barbershop-musiken har sitt ursprung i 1940-talets USA, och utmärker sig i sin speciella klang som skapas genom att melodin ackompanjeras av stämmorna i täta och parallella ackord.

– Kören är helt a cappella, och vi utgår från elva ackord. Varje låt byggs upp showigt. Till snabba låtar har vi koreografi, och till långsammare låtar har vi mer inlevelse.

Barbershop seven kallas de sju ackord som är extra viktiga för att skapa det speciella barbershop-soundet.

– En barbershop-kör ska ha en pyramidform i ljudet. Man vill få upp övertoner så att det hörs en femte ton fast man bara har fyra stämmor. De låga tonerna är breda och maffiga, och de höga tonerna blir som änglar i toppen. Det får kören att låta större än den är, säger hon.

Sedan kören bildades år 2013 har Seaside singers uppträtt på bland annat Kulturnatten och på öppningen av Mariehamns julgata.

Vanligtvis repeterar Seaside singers på Strandnäs skola, men under gästkvällen håller de hus i Medborgarinstitutet.

– Vi har anpassat övningen för nya som inte kan låtarna. Deltagarna får lära sig hur barbershop-sång går till. En av låtarna vi ska sjunga är ”We are family” för det är en låt som många känner till. Vi kommer också sjunga ”tags”, som är korta snuttar ur outrot på låtar som man lär sig lätt.

Under kvällens övning på Medborgarinstitutet får vem som helst delta, och ingen förhandsanmälan krävs.