DELA
Foto: Privat

Badrullstol till Lilla holmen

Ålands första badrullstol kommer till Lilla holmens strand efter midsommar. Funktionsrätt Åland vill i samarbete med Mariehamns stad skapa en tillgänglig strand för alla, så stolen kommer att kunna lånas kostnadsfritt.

Intresseorganisationen Funktionsrätt Åland har med hjälp av sina sponsorer köpt in Ålands första badrullstol. Den nya badrullstolen kommer att vara tillgänglig för allmänheten att låna i ett förråd på Lilla holmen i Mariehamn.

Sedan 90-talet

Funktionsrätt Ålands mål är att skapa den första tillgängliga stranden och det är något de har arbetat för sedan 1990-talet. Det här gör de i samarbete med Mariehamns stad. Funktionsrätt Åland har, förutom att införskaffat badrullstolen, även fungerat som rådgivare när det gäller att göra stranden mer tillgänglig. Sedan står staden för själva byggandet av en tillgänglig omklädningshytt och en badramp.

I ett pressmeddelande skriver Funktionsrätt Åland att de är väldigt nöjda: ”Vi är mycket tacksamma för det stöd vi har fått av våra sponsorer och glada över vårt samarbete med Mariehamns stad”.

Efter midsommar

Bruksanvisningar för rullstolen kommer att finnas vid omklädningshytten, och enligt Funktionsrätt Åland är badrullstolen enkel att använda antingen självständigt eller med assistent. Den nya omklädningshytten kommer att vara större än de andra hytterna, just för att göra den rullstolsanpassad.

Verksamhetsledare Karl Wahlman berättar för Nya Åland att projektet är kopplat till stadens hela upprustning av Lilla holmen. Förhoppningen är att badramp och omklädningshytt ska vara på plats om ungefär två veckor.

– Vi hoppas att badrullstolen finns för utlåning på Lilla holmen redan veckan efter midsommar.

Wahlman berättar att badrullstolen testades under fredagen förra veckan av honom och projektledare Alexandra Gamba, och att det finns detaljer som måste justeras på Lilla holmen innan badrullstolen kan användas.

Hur kommer användningen av rullstolen att fungera?

– Hur själva utlåningen kommer att gå till har vi inte riktigt klurat ut ännu, det är något vi fortfarande jobbar på tillsammans med staden.