DELA
Foto: Jonas Edsvik

Avtal klart mellan sjöfacken och Nordic Jetline

Sjöfartsbranschens fackförbund har avtalat med Nordic Jetline Finland Oy om en förlängning av kollektivavtal för tidsperioden 1 mars 2022–29 februari 2024. Lönegranskningen följer sjöfartens allmänna linje. Det framgår i ett pressmeddelande från Sjömans-Unionen. Avtalet undertecknades den 29 april.

Sjöfartbranschens fackförbund har inte ännu tecknat avtal med övriga bolag som kontrolleras av Hans Jonasson och Oskar Berndtsson (styrelseledamot respektive vd i Nordic Jetline). ”Beroende på fartygstyp bestäms arbetsvillkoren på dessa utifrån lag eller kollektivavtalet för inrikesfartens passagerarfartyg”, heter det i pressmeddelandet.

Sjöfartens fackförbund håller fast vid att den arbetstagarförening som Hans Jonasson grundade tidigare i våras – Finlands Fria Sjöfarare rf – utgör en konstgjord förening som inte kan teckna giltiga, genuina kollektivavtal.

Nordic Jetline driver bland annat södra linjen i skärgårdstrafiken på Åland, med fartygen m/s Ejdern, m/s Gudingen, m/s Knipan och m/s Skiftet.

I Sjöfartsbranschens fackförbund ingår Finlands Maskinbefälsförbund, Finlands Skeppsbefälsförbund och Finlands Sjömans-Union.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp