DELA
Felix Wikstrand, Vidar Björk och Alfred Häggblom hittade den numera berömda katten Selma som tagit sig ända från Gråbo nära Göteborg till Åland, och vars ägare spårades av Katthjälpen. Selmas äventyrliga resa har väckt stor uppmärksamhet i medier både i riket och i Sverige.

Äventyrskatten Selma tog färjan till Åland

Katten Selma från Gråbo nära Göteborg åkte för en månad sedan på en ofrivillig semester till Åland.

Katthjälpen grep in och hittade Selmas matte som väntar på att få hämta hem henne.
En hel månad hann Selma vara borta från sitt hem i Gråbo. Hennes matte Mimmie Ruus efterlyste katten på sociala medier, men ingen hörde av sig.

– Hon har varit borta två gånger under sommaren så den här gången blev jag inte lika orolig till att börja med, men när veckorna gick började jag misströsta att vi aldrig skulle få se henne igen
eller få reda på hennes öde, skriver matte på Facebook när den osannolika historien om Selmas öden och äventyr nystats upp.

Prick en månad efter rymningen, i tisdags, tog en kvinna kontakt med Mimmie och berättade att Selma återfunnits på Åland.

– Först tror jag att det är nåt lurendrejeri, för hur skulle hon ha kunnat hamna på Åland?

Den som kontaktade henne var Cia Borg på Katthjälpen på Åland. Det visade sig att Katt-
hjälpen gjort ett rejält detektivjobb för att ta reda på var den tama sköldpaddsfärgade hon-
katten kunde höra hemma.

Ut med chipläsare

I mitten av september uppmärksammades en hungrig och bortkommen katt i Mariehamn Västernäs. Katthjälpen lade upp bilder och inlägg på sociala
medier men ingen hörde av sig.

Så Katthjälpen bestämde sig för att kolla om katten kunde ha ID-chip. En familj, som förbarmat sig över katten och gett henne mat, hörde av sig och Katthjälpen åkte ut med chipläsare.

– Och kan ni tänka, det visade sig att katten faktiskt var chippad, berättar Katthjälpen på
Facebook.

Chipet var svenskt. Efter en koll på nätet hittades både katten och ägaren. Katthjälpen ringde ägaren och lämnade meddelande på mobilen men ingen ringde upp. Först när Selmas värdfamilj hittade ett inlägg på sociala
medier om en saknad katt fick man napp.

I tisdags fick alltså gåtan sin lösning. Kattens ägare hade listat ut hur det gick till när Selma fick uppleva en ofrivillig kryssning och en lång Ålandssemester.

Smet in i släpet

Selmas husse spelar i ett dansband som brukar uppträda på Rosella och Cinderella. Den 8 september lastade han släpet hemma i Gråbo och Selma måste obemärkt ha smugit sig in. Ombord på Cinderella lastades instrumenten av och då måste Selma, lika obemärkt, ha smitit ut.

På morgonen den 9 september sågs katten av däcksare som antog att det var terminalkatten Astrid, som Nya Åland berättat om tidigare, som åkt med en tur. Katten släpptes i land.

På eget bevåg hade Selma promenerat till Västernäs där hon alltså vistats i det fria nästan en månad.

– Nu har hon tagit in på hotell hos familjen i Västernäs och vi bistår med allt hon kan behöva före hemresan, uppger Katthjälpen.

Men eftersom Selma nu vistas illegalt på Åland måste hon få eget djurpass och rabiesspruta innan hon kan återvända hem till Sverige när karantänen på 21
dagar är över. Det har Katthjälpen nu fixat.

Selmas matte är tacksam mot Katthjälpen och värdfamiljen.

– Det blir en lång väntan men vi vet ju att hon har det bra innan vi kan åka och hämta henne. Ett stort tack till alla inblandade, för utan era goda hjärtan och idoga sökande hade vi ju aldrig fått tillbaka vår Selma eller fått veta den osannolika historien, skriver hon på Facebook.