DELA

”Autonomi är ingen lösning”

Så säger västsaharierna själva om Marockos interna förslag att titta på Ålandsexemplet som ett sätt att lösa situationen i Västsahara.

– Autonomi kommer inte att fungera som en lösning. Marocko misshandlar vårt folk. Vi måste få bestämma själva om hur vi vill ha det, säger Naima Bah.
Trots internationella beslut från FN om västsahariernas rätt till en folkomröstning om Västsaharas framtid fortsätter Marockos ockupation av landområdena. I de läckta marockanska dokumenten, som Nya Åland skrev om i onsdagens tidning, initierar myndigheterna en autonomilösning för områdena med utgångspunkt i det åländska exemplet, något som bara är en i raden av försök att förhala den folkomröstningen som utlovades för 25 år enligt västsaharierna själva.

– Autonomilösningen fungerade här men det är ingen lösning för konflikten i Västsahara. Situationerna går inte att jämföra. Om vi går med på en autonomilösning kommer Västsahara att försvinna, säger Hamdi.

För västsaharierna Naima Bah, Luali Omar och Umetha Hamdi är informationen i de läckta dokumenten föga förvånande.

– Det här är inte första gången. De föreslår alltid autonomi. Men det är ingen lösning som fungerar för oss, säger Bah.

Orsakerna till att exemplet Åland inte kan jämföras med situationen i Västsahara är fler enligt västsaharierna själva.

– Finland har aldrig kunnat dra nytta av Åland på samma sätt som Marocko drar nytta av de ockuperade områdena och finland har aldrig använt våld mot Ålands befolkning på det brutala sätt som Marocko använder våld mot västsaharierna, säger Hamdi.

Rädslan för att förlora de ockuperade landområdena är en av orsakerna till Marockos aktiva förhalning av folkomröstningen i Västsahara säger trion.

– Idag drar Marocko mycket nytta av de resurser som finns inom de ockuperade områdena. De vill inte tillåta folkomröstningen för de vet vad resultatet skulle bli, säger Hamdi.

Experter och forskare har talat om autonomi som en eventuell tillfällig lösning för Västsahara men det är inget som någon av västsaharierna kan se som en fungerande alternativ.

– Jag litar inte på den Marockanska regeringen. Även om vi skulle få autonomi skulle ockupationen och våldet fortsätta. Vi skulle inte bli Västsahara. Vi skulle bli en del av Marocko, säger Hamdi.

– Vi behöver få möjlighet att genomföra vår folkomröstning. Det är den enda möjligheten, fyller Luali i och får medhåll från både Hamdi och Bah.