DELA
Foto: <07_Bildrubrik>ÅTERSEENDE Agneta Sundström med Aichatou, Abida och Hana – tre av de västsaharianer som hon först mötte på Åland på åttiotalet.

Återseende efter trettio år

Tre västsaharianska ungdomar som besökte Åland på åttiotalet har träffat resvärden Agneta Sundström igen – i ett flyktingläger i Algeriet.
De tre kvinnorna har bott i flyktingläger sen sjuttiotalet, när Marocko gjorde anspråk på Västsahara som tidigare koloniserats av Spanien.

Agneta Sundström var på åttiotalet engagerad i den svenska föreningen Fria Västsahara som besökte flyktingläger och hjälpte ungdomar med skolmaterial och annat de behövde. Föreningen ordnade och finansierade också resor till Sverige i fem år.

Två gånger besökte ungdomarna också Åland med ungdomsföreningar i Hammarland och Jomala som värdar.

Här besökte de bland annat en bondgård och en sjöbevakningsstation och badade bastu.

Agneta Sundström tappade kontakten med ungdomarna när de återvänt till Västsahara. Nyligen fick hon chansen att träffa tre av dem när hon och Emmaus ordförande Carina Aaltonen besökte flyktinglägret Smara i Algeriet.

Ev av dem, Aichatou, är i dag 45 år. Hon berättade att hon hade gått på gymnasium i Algeriet och utbildat sig i näringslära. Nu har hon en mottagning i sin bostad där hon undervisar gravida och nyblivna mödrar.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!