DELA

Åtalas för misshandel efter bråk i tvättstugan

Igår åtalades en man av åklagaren vid Ålands tingsrätt för hemfridsbrott, snatteri och två fall av misshandel.

Rättegångssammanträdet kunde påbörjas först tjugo minuter efter vidtalad tid på grund av den åtalade mannen var försenad.

Mannen åtalas för att ha begått två skilda fall av misshandel under år 2015. Mannen nekar till alla anklagelser förutom fallet av snatteri, men uppger att all stulen egendom har lämnats tillbaka till ägaren.

Det första fallet av misshandel tros ha begåtts under juli månad 2015. En man och en kvinna skall ha träffat den åtalade på en av Mariehamns krogar och vid krogens stängning skall de i samförstånd begett sig till den åtalade mannens lägenhet för efterfest. Stämningen skall till en början ha varit god men urartade då den åtalade mannen skall ha känt sig utestängd från samvaron.

– Han kände sig dissad då vi mest talade med varandra. Jag kan nog förstå varför han kände så och vi bad om ursäkt. Då bad han oss dra åt helvete och innan vi hann ut började han slå, sade den målsägande mannen.

– Jag såg hur min vän var nerhukad och den åtalade pucklade på honom. Han spottade mig i ansiktet, men slog mig aldrig, sade kvinnan i sitt vittnesmål.

Mannen och kvinnan tillkallade polis då det tagit sig ut ur bostadshuset. Den målsägande mannen uppsökte läkare två dagar efteråt eftersom huvudvärken inte hade gett med sig.

Den åtalade nekar till brott och menar att de två personerna aldrig har befunnit sig hos honom och att han inte har haft en efterfest.

Den andra målsägande är en äldre kvinna som bor i samma bostadshus som den åklagade. Det skall ha pågått en längre fejd gällande reglerna vid användandet av tvättstugan. Kvinnan menar att den åtalade kontinuerligt valt att inte följa de givna tvättreglerna vilket provocerade henne till att vid ett tillfälle lägga mannens tvätt i en sopkorg.

Konflikten urartade i september 2015 då mannens nyinköpta badrock skall ha försvunnit från tvättstugan. Han misstänkte då att det var den äldre kvinnan som tagit den eftersom en representant från husbolaget skall ha antytt i ett telefonsamtal till mannen att det var kvinnan som var skyldig till den tidigare händelsen med tvätten i sopkorgen. Mannen och kvinnans historier går härefter vitt isär. Kvinnan menar att hon inte har tagit mannens badrock och att mannen senare skall ha begått hemfridsbrott på jakt efter den förvunna badrocken.

– Han trängde sig in i min lägenhet och sökte igenom garderoben och resten av lägenheten, sade kvinnan.

Den åtalade mannen bad under kvinnans redogörelse att få lämna rättssalen.

– Jag kan inte lyssna på hennes lögner, sade han.

Läs mer i papperstidningen eller e-Nyan