DELA
Foto: Polisen

Åtalade ålänningen hyrde smuggelgömma

Ålänningen som försökte smuggla cigaretter till Sverige från Kina är åtalad för grovt tullbrott och i andra hand grov olovlig befattning med smuggelgods.

Han har samarbetat med en av de män som dömdes för det grova inbrottsförsöket i TipsEttan sommaren 2014.
Nya Åland skrev i fredags att en ålänning är inblandad i en smuggelliga som misstänks för att olagligt ha försökt ta in åtta miljoner cigaretter från Kina till Sverige. Ålänningen, en 67-årig man från Mariehamn, står nu åtalad i Stockholms tingsrätt.

Mannen ska enligt den stämningsansökan som lämnats till Stockholms tingsrätt uppsåtligen ha underlåtit att anmäla cigaretterna till tullbehandling. Containern med cigaretterna hade felaktigt deklarerats som laminat- eller panelskivor. Det innebär att svenska staten förlorar tull- och skatteavgifter till ett belopp på nästan 19 miljoner kronor. Åtta miljoner cigarretter motsvarar 40 000 limpor.

Ålänningen hyrde

I smuggelligan, som består av sex män, ska ålänningen i samråd med tre andra under perioden 17 februari till 26 mars 2015 ha hjälpt till att transportera cigaretterna till ett förråd i Västberga i Stockholms kommun. Förrådet hyrde ålänningen den 12 mars 2015.

Gärningarna har enligt stämningsansökan ha begåtts med uppsåt. Brottet rubriceras som grovt tullbrott, eller i andra hand som grov olovlig befattning med smuggelgods.

I stämningsansökan står att brotten är att bedöma som grova då det omfattar en stor mängd cigaretter som varit föremål för brott enligt smugglingslagen, varpå tull, skatt eller annan avgift till mycket betydande belopp underlåtits allmänheten.

Till den skriftliga bevisningen listas bland annat mejlkorrespondens, hyresavtal och övervakningsfilmer.

Tre av männen i ligan är över 60 år, de övriga är medelålders. En av dem, en 37-årig man, dömdes hösten 2014 för det grova inbrottsförsöket i Tips-Ettan i juli samma år. Mannen har tidigare dömts för ett flertal olika brott.

 Läs mer om smuggelligan i papperstidningen eller Enyan!