DELA

Åtal om osann utsaga förkastas

Åtalen mot de två vittnena i fallet med Långsbergsöda-skadegörelsen förkastas av Ålands tingsrätt.
Osann utsaga inför domstol är rubriceringen på det åtal som nu förkastas av Ålands tingsrätt. Under en huvudförhandling i hovrätten sade de två vittnena att de inte känt till var det finns fornlämningar och skyddsområden i Saltvik Långbergsöda.

I bevisningen som åklagaren lade fram under rättegången mot de två vittnena fanns en bild från Facebook på en lastbil lastad med sand. I bilden är de båda männen taggade med sina namn och lasten har taggats med ”fornlämning”.

Männens biträde, Marcus Måtar, sade under rättegången att det hör till en skämtsam jargong bland saltvikarna och läste upp flera exempel på kommentarer med samma ironiska ton.

I domen konstaterar tingsrätten att det i många kommentarer till bilder förekommer liknande skämtsam diskussion om fornlämningar.

”Trots att det kan verka som ett något bisarrt sammanträffande kan det inte i detta fall uteslutas att taggningarna och de kommentarer som gjorts av /…/ och /…/ i detta fall varit just skämt, och att de sedan råkat överensstämma med fakta är just ett sammanträffande.” står det i tingsrättsdomen.

Läs mer i fredagens Nya Åland!