DELA
Foto: Jonas Edsvik

Åtal för utlandsresa med barn

Villkorligt fängelse kan bli straffet för en kvinna som åtalats för bortförande av barn.

Hon reste med sitt barn till ett utomeuropeiskt land utan att meddela pappan som hade delad vårdnad om barnet.
Parterna möttes i tingsrätten på måndagen.

Barnets föräldrar hade levt ihop men separerat för flera år sedan och barnet hade bott både med mamman och pappan på olika orter.

Kvinnan var verksam i en bransch där hon hade kontakter utomlands. I ett skede blev det aktuellt för henne att resa till ett utomeuropeiskt land för att utveckla en företagsidé.

Barnets pappa reste med barnet till landet, såg på boendet och dagiset som barnet skulle gå på och var nöjd med arrangemanget.

Några månader senare skulle barnets föräldrar mötas i tingsrätten för att ingå ett avtal om vårdnad och umgänge. Men mötet blev inställt. Pappan satt i ett förberedande möte med sin jurist när han fick ett telefonsamtal från tingsrätten med beskedet att mamman och barnet hade rest till det utomeuropeiska landet igen.

Hon återvände till Åland med barnet efter att hon fått veta att pappan skulle polisanmäla henne.

Åklagaren yrkade på ett strängt bötesstraff eller villkorligt fängelsestraff för mamman.

Pappans juridiska ombud sade att ett ersättningsyrkande på 3 000 euro för tiden som barnet var utomlands är skäligt. Dessutom begärde han för pappans räkning en gottgörelse för dröjsmål vid rättegång på totalt 5 000 euro.

Kvinnans advokat bestred åtalet och ersättningsyrkanden. Han menade att det är hon som har haft omvårdnaden om barnet och det är orsak nog att förkasta åtalet. Han sade också att det var ”naturligt” att mamman tog med dottern på en arbetsresa.