DELA
Foto: Jeanette Östman/SPT

Astra Zenecas vaccin tas i bruk igen för 65-plussare

Vaccinering med Astra Zenecas vaccin återupptas för personer över 65. Det meddelar ÅHS, efter klartecken från THL.

Institutet för hälsa och välfärd, THL, har konstaterat att användningen av AstraZenecas vaccin är riskfri för personer äldre än 65 år. I den åldersgruppen har det inte förekommit den typ av allvarliga biverkningar som nu utreds i Finland, Norden och Europa.

Det var den 19 mars som THL beslutade att pausa användningen av Astra Zenecas coronavaccin. Syftet var att utreda om vaccinet kan ha orsakat två fall av allvarliga blodproppar hos yngre personer i Finland.

På grund av liknande misstankar har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA utrett ärendet. EMA fastslog den 18 mars att generellt är de vaccin som är i bruk säkra, och att nyttan av vacciner vida överskrider risken för biverkningar.

Ålänningar över 70 vaccineras nu

ÅHS skriver vidare att ålänningar över 70 år nu vaccineras med Pfizer Biotechs vaccin, enligt plan.

– Det viktigaste målet nu är att slutföra vaccinationerna för den del av befolkningen som fyllt 70 år. De doser som levereras till Åland behövs för den åldersgruppen och räcker endast till dem, skriver ÅHS.

Ålänningar över 65 och som tillhör en riskgrupp kan boka tid för vaccinering på telefon 018-538 323.

ÅHS hade avbokat vaccineringen för cirka 40 personer i riskgrupp 1 som enligt planen skulle få Astra Zenecas vaccin. Personer i denna riskgrupp som fyllt 65 år erbjuds nu en ny tid för vaccinering med samma vaccin. ÅHS öppnar samtidigt bokningen för personer i riskgrupp 2 som är 65-69 år gamla.

Personer som är under 65 år och hör till riskgrupp kan i dagsläget inte boka en tid. De som redan har en bokad tid kontaktas senare.