DELA
Foto: Amanda Näsman<07_Bildrubrik>TILLGÄNGLIGT ÅLAND Jonna Strömberg, Lena Eriksson, Sara Bru, Gun Nylund, Mona Eriksson och Harriett Storsved

Assistenter får gratis inträde

Nu får personliga assistenter gratis inträde till flera olika ställen. Ålands handikappförbund har en lista på arrangörer som erbjuder kostnadsfritt inträde tillsammans med brukaren.
Fram till nu har personliga assistenter och ledsagare betalat inträde till olika sport- och kulturevenemang som de besökt tillsammans med personen de är assistent till. Tack vare Ålands handikappförbund erbjuder nu flera olika arrangörer runt om på Åland gratis inträde åt assistenterna.

Vid handikappförbundet finns kort för den handikappade och ledsagaren att hämta ut, som de sedan visar upp på platsen.

– De flesta av oss har inte hög inkomst men vill ändå ha möjlighet att åka på olika evenemang. Att assistenter nu får komma med gratis är otroligt bra, säger Gun Nylund som brukar ha med sin assistent till olika ställen.

Orsaken till att det inte tidigare varit gratis beror enligt Sara Bru på Ålands handikappförbund helt enkelt på att man inte vetat om att det varit ett problem.

– Ingen av de vi har kontaktat har sagt nej till detta, säger Bru.

Mona Eriksson tycker att man nu kan vara mera spontan nu när man vet vilka som tillåter att assistenten kan komma med gratis.

En av assistenterna, Lena Eriksson tycker att det är ett bra att initiativ av förbundet.

Hela listan på ställen som ger gratis inträde åt ledsagare och personliga assistenter finns på handicampens hemsida www.handicampen.ax