DELA
Foto: Stefan Öhberg<07_Bildrubrik>PÅ VÄG BORT Snart kan en del av den åländska mjölken lämna landskapet. Flera mjölkproducenter har accepterat Arlas bud.

Arla raggar fler mjölkleverantörer

Flera åländska mjölkproducenter har nu skrivit på för att sälja mjölk till Arla.

Men fortfarande behövs några bönder för att få ihop till en full mjölkbil.
I mitten av juni träffade företrädare för Arla Finland en grupp åländska mjölkproducenter för att diskutera framtida försäljning av mjölk till företaget. Bakgrunden till diskussionerna är att mjölkproducenterna är missnöjda med det pris de får för mjölken av ÅCA.

Arlas högre mjölkpris tycks nu ha fått flera åländska producenter att bestämma sig för att byta uppköpare. Enligt uppgifter till Nya Åland har flera bönder redan skrivit på för Arla.

Fortfarande behövs dock några leverantörer för att man ska få ihop så pass mycket mjölk att det är lönsamt att skicka en mjölkbil till Åland och flera producenter har därför i dagarna blivit uppringda av företaget.

En producent som Nya Åland pratar med har tackat nej till Arlas erbjudande och är kritisk till företagets agerande.

– Det skulle vara bättre om de köper mjölken från ÅCA. Sedan var det inte heller alla producenter som var kallade till deras möte, utan bara vissa.

Från ÅCAs sida vill man inte kommentera förhandlingarna, men låter förstå att frågan kan klarna inom de närmaste dagarna.

Men ännu har ingen åländsk mjölkproducent lämnat andelslaget.

Läs mer i papperstidningen eller E-Nyan!