DELA

Ikväll smäller det – årets festivalområde får ett rejält lyft

Rockoff är tillbaka ordentligt för fösta gången sedan 2019. För att fira återkomsten har festivalområdet utvecklats och fått både nya och nygamla delar.
– I år bestämde vi oss för att lägga krut på området, säger festivalgeneralen Pier Schmid.

Den kanske största nyheten är trädgårdsbaren. Bredvid stora scenen ligger det nu en bar med trädgårdstema som har dekorerats i samarbete med trädgårdsbutiken Rosenblads.

– Vi funderade på olika idéer och till slut blev det till trädgårdsbaren. Johan Vickman har lagt mycket krut på den, säger Schmid.

Restaurangläktaren har gjort en återkomst och enligt Schmid skapar det en öppnare känsla då läktaren står i anslutning till stora scenen. Läktaren fungerar både som restaurang och bar.

– Läktaren har varit populär och folk har frågat efter den. Ifjol hade vi inte de ekonomiska resurserna. Då gjorde vi festivalen bara för att ordna något kul.

Nystart

Rockoff ställdes in år 2020 på grund av coronapandemin. Två av artisterna som var bokade då, Tomas Ledin och Stiftelsen, är nu istället ombokade till årets festival.

– De är jättepopulära och det känns nu som en nystart. Vi har fått bra respons och sålt mer biljetter än vanligt.

I år finns inga coronarelaterade restriktioner men för tillfället ökar smittfallen på Åland. När det kommer till covid-19 vill Schmid lämna det bakom sig.

– Vi ställde inte in förra året och det är inget att prata om idag. Men vi vet inte hur läget ser ut framöver.

Vad är det största utmaningen med att arrangera Rockoff?

– Den tuffaste utmaningen är att få hit artister, det är hyfsat stor konkurens. Om artister spelar någon annanstans en dag är det inte säkert att de hinner komma till Åland. Ibland kan vi kolla på 15 artister för en och samma dag och försöka pussla ihop det. Det har blivit många sömnlösa nätter.

Till artistupplägget är det ett visst nytänk för i år och Åland är i större fokus än vanligt.

– Vi har en yngre artist och en äldre artist varje dag och för första gången någonsin öppnar vi med en åländsk artist, Bromander. Som en del av Åland 100-firandet har vi fler åländska inslag än vanligt. Det finns många bra musiker från Åland.

De senaste åren har allt fler turister kommit till Åland från fasta Finland och det märks också på Rockoff-deltagarna. Bland artisterna är det inte lika många från fastlandet. Men avslutningsartisten Darude sticker ut. Schmid beskriver skämtsamt honom som finländarnas ”nationalhelgon”.

– Många österbottningar kommer och de har ett intresse för svenska artister. Vi har provat med finska artister men det har inte slagit igenom.

Bakgrund som artist

Pier Schmid har själv en bakgrund som musikartist och första gången han var på Rockoff var han faktiskt där som artist.

– Jag spelade för ”Kens and Barbie”, de som vet de vet. Då träffade jag Dennis Jansson.

Som musikartist anser han att det viktigaste är att musiken är i centrum. Från sitt tidigare liv har han tagit med sig vikten av att både publiken och artisterna trivs och får en bra upplevelse. 2018 var första året Schmid ordnade Rockoff. Han fick då en förfrågan av Dennis Jansson, vd för Mariepark som är arrangören bakom Rockoff, och har ordnat festivalen sedan dess.

– Jag älskar Åland och det är kul att göra det här.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp